A Sendy Hírlevélküldő Rendszer SMTP Beállításai

Az előző cikkeinkben bemutattuk röviden a Sendy hírlevélküldő rendszert, valamint annak telepítését. Ebben a cikkben megmutatom hogyan lehet az email küldést beállítani a Sendy-ben. Hogy követni tudd a leírást, szükséged van egy aktív Sendy telepítésre. Ha még nincs meg a szoftver, itt megvásárolhatod.

Mi az az SMTP?

Az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) szolgáltatásokat olyan alkalmazások és rendszerek használják, amelyek nagy mennyiségű e-mailt küldenek ki. Ilyen például a Sendy is. Ezeknek a rendszereknek az SMTP szolgáltatásokat kell használniuk az e-mailek küldéséhez, mert ezek biztosítják, hogy az e-mailek rendeltetésszerűen eljussanak a címzettig, a legtöbb e-mail rendszer által elfogadott módon.

Az ingyenes e-mail szolgáltatók, mint a Gmail vagy a Hotmail, SMTP szolgáltatásai is rendelkezésre állnak, azonban ezek nem lettek kialakítva nagy mennyiségű e-mail küldésre. Az ilyen szolgáltatók általában korlátozzák az egy nap alatt elküldhető e-mailek számát, és további szabályokat és korlátozásokat vezethetnek be a spam és a visszaélések ellen. Ezenkívül, ha a szolgáltatók észreveszik, hogy az SMTP szolgáltatásaikat nagy mennyiségű e-mail küldésére használják, akkor letiltják azokat a fiókokat.

Ezért, ha nagy mennyiségű e-mailt szeretnénk küldeni, érdemes olyan szolgáltatót választani, amely kifejezetten az SMTP szolgáltatások nyújtására specializálódott. Ilyen szolgáltatók lehetnek például a SendGrid, az Amazon SES, a Mailgun, vagy ha egy megbízható magyar szolgáltatóra van szükséged, akkor az XetHost egy jó választás. Ezek a szolgáltatók kifejezetten arra lettek tervezve, hogy nagy mennyiségű e-mailt küldjenek, és számos további funkciót és lehetőséget nyújtanak a felhasználóknak.

SMTP beállítása a Sendy-ben

A Sendy hírlevélküldő rendszer beállításánál a SMTP szolgáltatótól kapott információkat kell megadni, hogy a rendszer megfelelően működjön. Ezek az információk általában magukban foglalják az SMTP szerver nevét, a portszámot, a felhasználónevet és a jelszót. A szolgáltatótól kapott információk alapján ezen beállítások megadása egyszerű és gyors folyamat.

Miután telepítettük a Sendy-t, létre kellett hozni legalább egy ún. „Brand”-et. Ez olyan mint egy felhasználó, egy külön fiók a sendy-n belül. A Sendy-ben létre tudsz hozni több „Brand”-et is, külön hizzáférést tudsz nekik biztosítani és akár díjat is felszámolhatsz nekik a hírlevélküldésért.

Az SMTP beállításához először is szükséged lesz egy SMTP szolgáltatásra. Ezt fentebb már említettem, lehet használni külföldi szolgáltatókat mint pl. Amazon SES vagy a Sendgrid. Az áraikat megtalálod az oldalukon. Ha magyar szolgáltatót szeretnél, akkor én az XetHost-ot ajánlom, én is őket használom, az áraik is elfogadhatóak és eddig nem volt rájuk panaszom. Az előfizetés után emailben megkapod a csatlakozási adatokat, amelyeket használhatsz a Sendy beállításaiban.

Ha megvannak a csatlakozási adatok, lépj be a Sendy-be. Válaszd ki a „Brand”et, amelyhez be szeretnéd állítani az SMTP szolgáltatást.

Sendy brand

Ezután válaszd ki a „Brand” beállításait.

Brand settings

Kattints a ceruza ikonra a beállítások eléréséhez és válaszd az „SMTP settings” opciót.

SMTP settings

Itt a legördülő menüből válaszd az „Other” opciót, ha a te SMTP szolgáltatód nincs benne a listában.

A „Host” mezőben a szolgáltató által megadott host nevet kell megadni.

A szolgáltató azt is meg fogja adni, hogy milyen port számot és hogy SSL-t vagy TLS-t kell-e megadnod a titkosításhoz.

Az SSL és a TLS a hálózati kapcsolat titkosításának két módja. Mindkettő a hálózati kapcsolat biztonságát szolgálja, hogy a küldött adatokat a küldőtől a címzettig senki sem olvashassa vagy módosíthassa. Ez különösen fontos az e-mailek küldésénél, ahol a személyes és érzékeny információkat tartalmazó üzeneteket kell biztonságban tartani.

Amikor SMTP beállításokat adunk meg, gyakran kell megadni, hogy melyik titkosítási protokollt szeretnénk használni. Ha a szerver támogatja a TLS-t, általában ez a javasolt választás, mert ez nyújtja a legnagyobb biztonságot. Ha a TLS nem érhető el, az SSL is megfelelő lehet.

A „Username” (felhasználónév) és a „Password” (jelszó)-t is a szolgáltató biztosítja. Ha ezeket megadtad, kattints a „Save” gombra a beállítások elmentéséhez. Ezután mehet is a kampányok küldése.

Egy másik cikkben megmutatom, hogyan tudod a Sendy-t összekötni az Amazon SES-el. Ez egy picit bonyolultabb feladat, és több lépésből áll, ezért érdemes egy külön bejegyzést szentelni neki.

Írj kommentet

Komment írása ehhez a cikkhez nem engedélyezett!