Feltörték a WordPress weboldalam! Mit csináljak?

Ha egyszer csak azt veszed észre, hogy a weboldalad nem úgy működik, ahogy kellene, vagy furcsa üzenetek jelennek meg rajta, akkor valószínűleg feltörték. Ilyenkor a pánik helyett fontos tudni, mi a teendő.

A WordPress, mint a világ egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere, sajnos gyakran kerül a hackerek célkeresztjébe. De vajon miért pont a WordPress? Ennek oka részben a rendszer népszerűségében és a felhasználók gyakori figyelmetlenségében rejlik. Mivel sokan használják alapértelmezett beállításokkal, könnyű célponttá válik.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért támadják gyakran a WordPress oldalakat, milyen típusú támadásokra kell számítanod, és legfőképpen: hogyan védekezhetsz ellenük. Megismerkedhetsz a legjobb biztonsági bővítményekkel is, amikkel erődítheted weboldalad védelmét. Az információk birtokában már nem leszel kiszolgáltatott, hanem felkészülten állhatsz szembe a kiberfenyegetésekkel.

Miért a WordPress a Hackerek Célpontja?

Tudtad, hogy a WordPress a világ legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere? Ez önmagában már elegendő ok arra, hogy a hackerek kedvelt célpontjává váljon. A népszerűség ugyanis magával hozza a nagyobb láthatóságot és ezzel együtt a több potenciális támadási felületet is.

Ami még nagyobb gondot jelent, az a WordPress alapértelmezett beállításainak sebezhetősége. Sokan, különösen a kezdő felhasználók, nem változtatják meg ezeket a beállításokat. Ezáltal az oldalak könnyen előre látható módon működnek, ami megkönnyíti a hackerek dolgát. Például az admin felhasználónév megtartása vagy a gyenge jelszavak használata olyan alapvető hibák, amelyeket a támadók kihasználhatnak.

A gyakori biztonsági rések közé tartoznak a pluginok és témák sebezhetőségei is. Mivel a WordPress egy nyílt forráskódú rendszer, ahol bárki készíthet bővítményeket vagy témákat, nem minden fejlesztés rendelkezik megfelelő biztonsági ellenőrzéssel. Egy régi, frissítetlen bővítmény vagy téma könnyen lehet a behatolás kapuja.

Továbbá, a WordPress maga is rendszeres frissítéseket igényel. Ezek a frissítések nem csak új funkciókat, hanem biztonsági javításokat is tartalmaznak. Ha elmulasztod ezeket telepíteni, növeled az esélyét annak, hogy a weboldalad sebezhető lesz.

A WordPress népszerűsége és az alapértelmezett beállítások gyakori figyelmen kívül hagyása, valamint a nem megfelelően karbantartott bővítmények és témák jelentik a legnagyobb biztonsági kihívásokat. A tudatosság és a rendszeres karbantartás azonban jelentősen csökkentheti ezeket a kockázatokat.

A támadások típusai

Az alábbiakban megnézzük a leggyakrabban előforduló támadási típusokat.

1. SQL Injekció

Gondoltad volna, hogy egy apró hiba a kódodban lehetővé teheti, hogy a hackerek hozzáférjenek az adatbázisodhoz? Az SQL injekció pontosan így működik. A támadók rosszindulatú SQL kódokat injektálnak a weboldalad űrlapjaiba vagy URL-jeibe, amelyeken keresztül hozzáférhetnek, módosíthatnak, vagy akár törölhetnek adatokat az adatbázisodból. A WordPress oldalak gyakran válnak ilyen típusú támadások áldozatává, főleg, ha a bővítmények vagy a téma nem megfelelően kezeli az adatokat.

2. Cross-Site Scripting (XSS)

Az XSS támadások során a hackerek rosszindulatú szkripteket helyeznek el a weboldaladon. Ezek a szkriptek akkor aktiválódnak, amikor egy látogató meglátogatja az érintett oldalt. Az XSS támadás célja általában az, hogy ellopja a felhasználók adatait, például jelszavakat vagy személyes információkat. Ezt úgy érik el, hogy az ártalmatlan kinézetű linkeken keresztül, vagy közvetlenül a weboldaladon keresztül futtatnak kártékony kódokat.

3. Brute-Force Támadások

Ez a támadásforma a leginkább "erőszakos": a hacker többszörös próbálkozással igyekszik kitalálni a bejelentkezési adataidat, legtöbbször a felhasználónevedet és jelszavadat. A WordPress oldalak különösen sebezhetőek a brute-force támadásokkal szemben, különösen, ha gyenge vagy könnyen kitalálható jelszavakat használnak. Ezek a támadások nemcsak az adatbiztonságot veszélyeztetik, hanem túlterhelhetik a szervereidet is.

4. Fájlfeltöltési Sebezhetőségek

Ha a weboldalad lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fájlokat töltsenek fel, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a hackerek kártékony fájlokat töltenek fel. Ezen fájlok segítségével képesek lehetnek kártékony kódok futtatására a szervereden, ami komoly biztonsági kockázatot jelent. A WordPress oldalakon ez gyakran a nem megfelelően konfigurált vagy elavult bővítményeken keresztül történik.

5. Conditional Hack

Az ún. "Conditional Hack", vagy más néven "Pharma Hack", egy különösen alattomos fajta támadás, amelyet WordPress oldalak ellen alkalmaznak. Ennek lényege, hogy a támadók kártékony szkripteket helyeznek el a weboldalon, amelyek keresőmotor-optimalizált spam oldalakat injektálnak, általában gyógyszerekkel kapcsolatos tartalommal. Ezek az oldalak a Google által is indexelva lesznek, így ha valaki a fertőzött weboldalt keresi, a spam oldalak jelennek meg a keresési eredmények között​.

Ezek a támadások gyakran úgy nyilvánulnak meg, hogy a weboldal keresési eredményei között furcsa, gyakran orosz vagy japán nyelvű leírások jelennek meg, és az eredmények más weboldalakra irányítanak, miközben magán az oldalon nem látható a feltörés nyoma​.

A támadások jellemzői közé tartozik:

 • SEO Spam: A támadás célja, hogy a weboldalat gyógyszerrel kapcsolatos kulcsszavakra optimalizálja, ezáltal a keresőmotorokban félrevezető eredményeket produkálva.
 • Cloaking: A támadás rejtett módon történik, ahol a kártékony tartalom csak bizonyos feltételek mellett jelenik meg, például csak a keresőmotorok számára, míg a weboldal adminisztrátorai számára nem​​.
 • Feltűnő Jelek: Ilyenek lehetnek például a váratlan felhasználói fiókok a Google Search Console-ban, a weboldal sitemap-jének megváltozása, vagy a hirtelen növekvő oldalmegtekintések száma bizonyos földrajzi régiókból​.

A támadások elhárításához és a fertőzött weboldalak tisztításához ajánlott biztonsági bővítmények használata, mint például a MalCare, amely kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. Ez a bővítmény különféle típusú támadások ellen védelmet nyújt, beleértve az SQL injekciókat, XSS támadásokat és távoli kódfuttatásokat is.

Azonnali Lépések Feltört Weboldal Esetén

Ha feltörik a WordPress weboldaladat, azonnali és hatékony lépéseket kell tenned a kár minimalizálása érdekében. Itt van, mit kell tenned:

 • Az Oldal Azonnali Lekapcsolása: Kapcsold le a weboldaladat, hogy megakadályozd a további károk terjedését.
 • Hirdetési Kampányok Leállítása: Ha folyamatban vannak online hirdetési kampányok, azokat azonnal állítsd le. Ez megakadályozza, hogy a hirdetési költségvetés feleslegesen menjen el, és hogy a potenciális ügyfelek lássák a weboldal problémáit.
 • Biztonsági Mentés Visszaállítása: Ha van biztonságos mentésed, állítsd vissza a weboldal korábbi, biztonságos állapotát.
 • Jelszavak Megváltoztatása és Felhasználói Fiókok Ellenőrzése: Cseréld le az összes jelszót, és ellenőrizd a felhasználói fiókokat illetéktelen vagy gyanús tevékenységek szempontjából. Nem csak a weboldalon, de a szervereden/tárhelyeden is használt jelszavakat is érdemes lecserélni, beleértve FTP hozzáféréseket is.

Hosszú Távú Megoldások a Biztonság Érdekében

A WordPress weboldalad hosszú távú biztonságának megőrzése érdekében fontos néhány alapvető lépést követned:

 • Rendszeres Frissítések és Karbantartás: Győződj meg róla, hogy a WordPress core, a bővítmények és a témák mindig naprakészek. A frissítések gyakran biztonsági javításokat tartalmaznak, amelyek védik az oldaladat a legújabb fenyegetésekkel szemben.
 • Erős Jelszavak és Többlépcsős Azonosítás (MFA/2FA): Használj erős, egyedi jelszavakat minden fiókhoz, és aktiváld a többlépcsős azonosítást a további védelmi réteg érdekében.
 • Szerepkörök és Hozzáférési Jogok Szigorú Kezelése: Korlátozd a hozzáférési jogokat csak a szükséges szintre. Minden felhasználónak csak annyi jogosultsága legyen, amennyire a munkája elvégzéséhez szükséges.
 • Nem aktív sablonok törlése: csak az a sablon legyen fent az oldaladon amelyik aktív. A nem használt, alapértelmezett sablonokat töröld.
 • Csak a Legszükségesebb Bővítmények Használata: Minél több bővítményt telepítesz, annál több a potenciális sebezhetőség. Ezért csak a valóban szükséges bővítményeket használd.
 • Megbízható Forrásból Szerzett Bővítmények: Ügyelj arra, hogy csak megbízható forrásból, mint például a WordPress hivatalos könyvtárából szerezd be a bővítményeket. Kerüld a nulled, azaz illegálisan módosított bővítmények használatát, mivel ezek gyakran tartalmaznak rejtett kártékony kódokat.

A WordPress XMLRPC funkciója

Az XMLRPC egy WordPress funkció, amely lehetővé teszi a weboldalak távoli kapcsolatát és kommunikációját más rendszerekkel. Eredetileg arra szolgált, hogy a felhasználók külső alkalmazásokból, mint például mobilalkalmazásokból vagy más blogoló platformokból kezelhessék a WordPress oldalukat.

Ennek ellenére az XMLRPC-t gyakran kihasználják hackerek, különösen brute-force támadások során, mivel segítségével egyszerre több jelszópróbálkozást is lehet végrehajtani. Ha nincs szükséged erre a funkcióra (például nem használsz távoli alkalmazásokat a weboldalad kezelésére), érdemes lehet deaktiválni az XMLRPC-t a weboldalad biztonságának növelése érdekében.

A WordPress oldaladon az XMLRPC funkció deaktiválásához egy egyszerű kódot kell hozzáadnod a sablonod functions.php fájljához. Ez a kód letiltja az XMLRPC interfészt:

add_filter('xmlrpc_enabled', '__return_false');

Ez a sor megakadályozza az XMLRPC kéréseket, ezzel növelve a weboldalad biztonságát, különösen a brute-force támadásokkal szemben. Ha a functions.php fájl módosítása nem kívánt mellékhatásokat okoz, vagy bizonytalan vagy a kódolásban, akkor használhatod ezt a bővítményt is.

Admin elérési útvonalának módosítása

Az admin elérési útvonalának módosítása a WordPress oldalon fontos biztonsági intézkedés, mivel a legtöbb WordPress oldal alapértelmezett bejelentkezési címe (pl. yourwebsite.com/wp-admin) ismert. Ez a közismertség könnyű célponttá teszi az oldalakat brute-force támadásokhoz, ahol a hackerek kísérleteznek bejelentkezési adatokat kitalálni.

Az elérési útvonal megváltoztatásával nehezebbé teszed a hackerek dolgát, mivel már nem az alapértelmezett útvonalon próbálkozhatnak. Ez egy egyszerű, mégis hatékony módja annak, hogy növeld a weboldalad biztonságát és csökkentsd a nem kívánt behatolási kísérletek esélyét.

Az admin elérési útvonalának módosításához a WordPress-ben kódszinten, a legtöbb esetben egy biztonsági bővítmény használata ajánlott, mivel ez biztosítja a folyamat stabilitását és biztonságát. Ha azonban kódszintű megoldást szeretnél, itt van egy példa a .htaccess fájl módosítására, ami átirányítja az adminisztrációs oldal elérési útvonalát:

Nyisd meg a WordPress telepítés gyökérkönyvtárát. -> Keresd meg a .htaccess fájlt és nyisd meg szerkesztésre. -> Add hozzá a következő kódot a fájlhoz:

RewriteEngine On
RewriteRule ^újadminútvonal$ /wp-login.php [L]

Ebben a példában cseréld le az újadminútvonal részt a kívánt új útvonalra. Például, ha az új elérési útvonalad "belepes", a kód így néz ki:

RewriteEngine On
RewriteRule ^belepes$ /wp-login.php [L]

Fontos megjegyezni, hogy a kódszintű változtatások előtt mindig készíts biztonsági mentést a weboldaladról. Ha nem vagy biztos a kódolásban, javasolt szakértő segítségét kérni.

Biztonsági Bővítmények a WordPress-hez

A WordPress weboldalad biztonságának erősítéséhez számos kiváló biztonsági bővítmény áll rendelkezésedre:

Wordfence Security

Ez a bővítmény egy integrált tűzfalat és rosszindulatú szoftver-szűrőt biztosít. Képes felismerni és blokkolni a kártékony forgalmat, valamint értesítést küld, ha biztonsági probléma merül fel.

Tudj meg többet a bővítményről!

Sucuri Security

A Sucuri segít a weboldal integritásának ellenőrzésében és a támadások monitorozásában. A bővítmény rendelkezik egy weboldal tűzfal szolgáltatással is, amely védelmet nyújt a különböző online fenyegetésekkel szemben.

Tudj meg többet a bővítményről!

iThemes Security

Ez a bővítmény több rétegű védelmet nyújt, mint például jelszóerősítés, 404 hibafigyelés és file-integritás ellenőrzés.

Tudj meg többet a bővítményről!

UpdraftPlus

Az UpdraftPlus egy biztonsági mentés és visszaállítási megoldás. Rendszeres mentések készítésével biztosíthatod, hogy adataid biztonságban legyenek és gyorsan helyreállíthatóak legyenek egy esetleges támadás után.

Tudj meg többet a bővítményről!

MalCare

A MalCare egy kifinomult biztonsági bővítmény, amely különleges figyelmet fordít a malware-felismerésre és a weboldal teljesítményének megőrzésére a tisztítási folyamat során.

Tudj meg többet a bővítményről!

Stop User Enumeration

Ez egy hasznos biztonsági bővítmény a WordPress-hez, amely megakadályozza a felhasználói adatok kiszivárgását. Ez a bővítmény blokkolja a külső kéréseket, amelyek a felhasználói adatok lekérésére irányulnak. Az ilyen típusú adatkinyerési kísérleteket gyakran használják a hackerek a felhasználónevek kiderítésére, amelyeket aztán brute-force támadásokhoz használhatnak. A "Stop User Enumeration" segít növelni a weboldalad biztonságát, megakadályozva az ilyen típusú támadásokat.

Tudj meg többet a bővítményről!

Fontos megjegyezni, hogy nem minden itt említett biztonsági bővítmény ingyenes. Sokuk rendelkezik prémium verziókkal, amelyek további funkciókat és fejlettebb védelmet kínálnak. Ha a WordPress oldalad egyben a bevételi forrásod is, érdemes lehet beruházni ezekbe a prémium szolgáltatásokba. A magasabb szintű védelem hosszú távon megéri a befektetést, különösen, ha az online jelenlét létfontosságú a vállalkozásod számára.

Befejezés

A WordPress weboldalak biztonsága kulcsfontosságú tényező minden weboldal-tulajdonos számára. A megfelelő karbantartással, erős jelszavakkal, gondosan kiválasztott bővítményekkel és folyamatos figyelemmel a weboldalad védelme jelentősen megerősíthető. Ne feledkezz meg a rendszeres frissítésekről és az új biztonsági trendek nyomon követéséről, hogy mindig lépést tarts a kiberfenyegetésekkel. Emlékezz, a biztonság nem egy egyszeri feladat, hanem folyamatos elkötelezettséget igényel a weboldalad védelme érdekében.

Gyakori Kérdések

Hogyan frissítsem biztonságosan a WordPress oldalamat?

Mindig készíts biztonsági mentést a frissítések előtt, és használd a WordPress automatikus frissítési funkcióját.

Milyen erős jelszó számít biztonságosnak a WordPress-hez?

Egy biztonságos jelszó legalább 12 karakter hosszú, tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket.

Mire jó a Stop User Enumeration bővítmény?

A Stop User Enumeration megakadályozza a felhasználói adatok kiszivárgását, blokkolva a felhasználónevek kikérdezésére irányuló kérdéseket.

Mit tehetek, ha feltörték a WordPress oldalamat?

Azonnal kapcsold le az oldalt, állítsd vissza a legutóbbi biztonságos mentést, változtasd meg az összes jelszót, és ellenőrizd a felhasználói fiókokat. Lehetőség szerint vizsgáld meg a weboldaladat biztonsági bővítménnyel.

Írj kommentet

Jelentkezz be, ha kommentet szeretnél írni.