ChatGPT használata keresőoptimalizálásra

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás korában egyre több eszköz áll rendelkezésre a weboldalak rangsorolásának javítására a keresőmotorokban. Az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT az egyik olyan innovatív technológia, amely a tartalom generálás új dimenzióját nyitja meg.

Ebben a cikkben bemutatunk néhány hatékony módszert, amelyeket alkalmazni lehet a ChatGPT használatával SEO stratégiánk kiépítésére, és felvázoljuk, hogyan integrálható ez a rendszer a modern online marketing területén.

ChatGPT és a keresőoptimalizálás?

Fontos leszögezni az elején, hogy a ChatGPT nem SEO szoftver. Nem állnak rendelkezésére adatok, mint például olyan szoftverek esetében mint a Semrush, Ahrefs vagy a SurgeGraph.

ChatGPT önmagában az Interneten sem tud keresni és nincs hozzáférése a legfrisebb adatokhoz. OpenAi előfizetők használhatnak a ChatGPT-hez plugineket, melyekkel ez megkerülhető, de a ChatGPT-t nem keresőoptimalizálásra tervezték.

A gyakorlatban ez korlátozza az eszköz hasznosságát olyan feladatokban, mint a kulcsszó adatok kiderítése vagy a keresési trendek elemzése, megértése. Ha a ChatGPT-re támaszkodsz a kulcsszó-kutatás során, nagy esély van rá, hogy pontatlan adatokat kapsz.

Akkor mégis hogyan lehet használni erre?

Kapcsolódó kulcsszavak keresése

Ha már megtaláltuk a fő kulcsszavunkat, amelyet optimalizálni szeretnénk és ismerjük a főbb adatokat vele kapcsolatban, mint például a havi keresések száma, vagy hogy mennyire nehéz rangsorolódni rá, a ChatGPT-vel könnyen tudunk hozzá hasonló kulcsszavakat találni. Az ilyen kulcsszavakat "LSI kulcsszavaknak" nevezzük.

Az LSI (Latent Semantic Indexing) kulcsszavak olyan kifejezések, amelyek szorosan kapcsolódnak egy adott weboldal fő témájához vagy kulcsszavához. Az LSI segítségével a keresőmotorok képesek megérteni a tartalom kontextusát és összefüggéseit, nem csak a konkrét kulcsszavak alapján.

Például, ha egy weboldal a "házfelújításról" szól, az LSI kulcsszavak lehetnek olyan kifejezések, mint "festés", "burkolás", "kertrendezés", "vízvezeték-szerelés" stb. Az LSI kulcsszavak használata segít a keresőmotoroknak pontosabban megérteni a tartalom témáját, és így javítani a rangsorolást a releváns keresésekben.

chatgpt seo lsi kulcsszavak

Persze, még így is meg kell találnod azokat a kifejezéseket, amelyek a legjobban beleillenek a cikkedbe, tehát a ChatGPT nem végezheti el az összes munkát helyetted. De a ChatGPT rendkívül felgyorsíthatja a munkádat.

Írj tartalmat a talált kulcsszó alapján

Miután kiválasztottad a fő kulcsszavad, és megtaláltad a hozzá kapcsolódó LSI kulcsszavakat is, itt az ideje, hogy tartalmat hozz létre.

A ChatGPT segítségével ezt könnyedén megtudod tenni. Adj neki egy témát, amivel dolgozhat, és hagyd, hogy írjon néhány mondatot. Íme egy példa instrukció:

chatgpt seo tartalomírás

Természetesen a végeredményt figyelmesen olvasd át és módosítsd ha szükséges. Angolul a ChatGPT szinte tökéletsen fogalmaz, de idegennyelveken azért gyakran vét hibát.

Az instrukciókat is érdemes alaposan átgondolni, tesztelni, folyamatosan javítani, optimalizálni.

Hozz létre Content Cluster-t

A content cluster (tartalomcsoport) egy SEO stratégia, amely strukturált és összefüggő tartalmi egységeket hoz létre egy adott témakör körül. Egy content cluster általában egy központi, alapvető témára összpontosít (ún. "pillér" tartalom), amely körül további kapcsolódó aloldalak vagy bejegyzések helyezkednek el, amelyek részletesebben tárgyalják a témához kapcsolódó egyes aspektusokat.

Például, ha a "házfelújítás" a pillér tartalom, a kapcsolódó bejegyzések vagy aloldalak foglalkozhatnak a festéssel, burkolással, kertrendezéssel stb. Ezek az aloldalak összekapcsolhatók egymással és a pillér tartalommal is, így erősítve a tartalmi összefüggéseket és növelve a weboldal relevanciáját a keresőmotorok szemében.

A content cluster módszer segít abban, hogy a weboldal jobban rangsorolódjon a keresőmotorokban a releváns kulcsszavakon, és a felhasználóknak mélyebb és átfogóbb információkat nyújtson egy adott témában.

A ChatGPT segíthet a content cluster, azaz a tartalomcsoport megtervezésében többféleképpen is:

 • Téma Kutatás: A ChatGPT képes összegyűjteni és bemutatni a témádhoz kapcsolódó kulcsfogalmakat és ötleteket, melyekből kialakítható a pillér tartalom és az ahhoz kapcsolódó bejegyzések vagy aloldalak struktúrája.

 • Kontextus és Összefüggések Megértése: A modell képes azonosítani és megérteni a témák közötti összefüggéseket, így segíthet abban, hogy hogyan kapcsolódjanak egymáshoz a tartalmak a tartalomcsoporton belül.

 • Tartalom Generálása: A ChatGPT képes részletes és jól strukturált tartalmat generálni. Használhatod a modellt a bejegyzések vagy az aloldalak vázlatának, vagy akár a teljes tartalom létrehozásának gyorsabb és egyszerűbb megtervezéséhez.

 • SEO Tanácsok: A ChatGPT olyan keresőoptimalizálásban alkalmazott legjobb gyakorlatokra és iránymutatásokra is felhívhatja a figyelmedet, melyek segíthetnek optimalizálni a tartalmad a keresőmotorok számára.

 • Egyedi és Érdekes Tartalom: Az AI segít megtalálni azokat az egyedi szempontokat és perspektívákat, amelyek a tartalmadat kiemelhetik a tömegből, és vonzóbbá tehetik a célközönség számára.

 

ChatGPT használata a keresési szándék megértéséhez

A search intent, vagyis a keresési szándék, a keresőmotorokban a felhasználók által beírt keresési lekérdezések mögötti alapvető cél vagy szándék. Egyszerűen fogalmazva, a search intent azt mutatja meg, hogy a felhasználó mit szeretne elérni a keresésével.

A keresési szándék négy fő típusra osztható:

 1. Információs Szándék: A felhasználó információkat keres egy adott témában. Például: "Hogyan kell almát ültetni?"

 2. Navigációs Szándék: A felhasználó egy konkrét weboldalra szeretne jutni. Például: "Facebook bejelentkezés."

 3. Tranzakciós Szándék: A felhasználó valamilyen online tranzakciót szeretne végrehajtani, mint például vásárolni. Például: "iPhone 12 vásárlás."

 4. Kereskedelmi Szándék: A felhasználó termékinformációt vagy összehasonlítást keres, mielőtt vásárolna. Például: "Samsung Galaxy S21 vs iPhone 12."

A keresési szándék megértése kulcsfontosságú a tartalom optimalizálásában, hogy a weboldal jobban teljesítsen a keresőmotorokban. Az, hogy a tartalom megfelel a felhasználók valódi szándékának, növelheti a weboldal látogatottságát és konverziós rátáját, hiszen pontosan azt nyújtja a látogatóknak, amit ők keresnek.

Fontos beazonosítani a keresési szándékot minden egyes kulcsszavadra, amelyre rangsorolódni szeretnél. Mindig érdemes feltenni magunknak a kérdést:

"Milyen problémát kell megoldanunk a tartalmunkkal, hogy biztosítsuk a rangsorolásunkat?"

Ahogy azt korábban említettem a ChatGPT önmagában nem egy SEO szoftver, de indirekt módon használhatjuk a keresési szándék megértéséhez.

ChatGPT-t felhasználva generálhatsz tartalmat különböző kulcsszavakkal, majd elemezheted a tartalmat, hogy mely szavak és kifejezések ismétlődnek gyakran. Ezek alapján következtetéseket vonhatsz le a lehetséges keresési szándékról.

Ha versenytársaid tartalmát elemzed, képes lehet arra, hogy ötleteket adjon a keresési szándékhoz, amelyekre a versenytársak összpontosítanak. A ChatGPT segíthet a tartalmi trendek és összefüggések feltárásában.

A ChatGPT használata során kérdéseket tehetünk fel a rendszernek, hogy milyen témákat és alcímeket javasolna egy adott kulcsszó köré. Az így kapott válaszokból azután lehet következtetéseket levonni a lehetséges keresési szándékokról.

Vegyük példának a "házfelújítás" kulcsszót, és próbáljunk meg következtetéseket levonni a lehetséges keresési szándékokról a ChatGPT válaszai alapján.

Kérdés a ChatGPT-nek:

"Milyen témákat és alcímeket javasolnál a 'házfelújítás' kulcsszó köré egy weboldal számára?"

ChatGPT Válasza:

 • A házfelújítás folyamata lépésről lépésre
 • Költségvetési tippek a házfelújításhoz
 • Hogyan válasszunk a megfelelő építőipari vállalkozót?
 • Konyhai és fürdőszobai felújítás trendek
 • Öko-barát házfelújítási megoldások
 • DIY házfelújítás: Mire van szükség?

Ezek alapján a válaszokból több lehetséges keresési szándékot is beazonosíthatunk:

 • Információs Szándék: Az emberek, akik ebben a témában keresnek, valószínűleg részletes útmutatást keresnek a házfelújítás folyamatáról, tippekre vágynak a költségvetés tervezéséhez, vagy meg akarják érteni a jelenlegi trendeket.

 • Tranzakciós Szándék: Lehet, hogy néhány felhasználó konkrét vállalkozót keres házfelújításhoz, így a tartalomnak segítenie kell őket a megfelelő választás megtalálásában.

 • Kereskedelmi Szándék: Néhány ember összehasonlítást vagy tájékozódást végezhet a DIY házfelújítási eszközökkel és módszerekkel kapcsolatban, mielőtt döntést hoz.

Meta title és Meta description generálása

A meta title és meta description két fontos HTML elem, amelyek segítenek a keresőmotoroknak és a felhasználóknak megérteni egy weboldal tartalmát.

Meta Title (Meta Cím):

 • A meta title az a cím, amely megjelenik a keresőmotorok találati listájában egy adott weboldalhoz.
 • Az egyik legfontosabb SEO faktor, mert közvetlenül befolyásolja a kattintási arányt (CTR).
 • Az ideális hossza 50-60 karakter.
 • A jó meta cím rövid, lényegre törő és tartalmazza a fő kulcsszót.

Meta Description (Meta Leírás):

 • A meta description egy rövid leírás, amely szintén megjelenik a keresőmotorok találati listájában, és összefoglalja az oldal tartalmát.
 • Bár nem közvetlen rangsorolási faktor, a jó meta leírás növelheti a kattintási arányt, mert segít a felhasználóknak eldönteni, hogy az oldal megfelel-e a keresési szándékuknak.
 • Az ideális hossza 150-160 karakter.
 • Jó gyakorlat, ha tartalmazza a fő kulcsszót, és összhangban van az oldal tartalmával.

A ChatGPT-vel ezeknek az elemeknek a tartalmát is könnyedén legenerálhatod, anélkül, hogy órákat kellene gondolkodni a legjobb megoldáson.

Például, ha a ChatGPT-t szeretnéd használni a "házfelújítás" kulcsszóhoz kapcsolódó meta title és meta description generálásához, a következő promptot használhatod:

"Kérlek generálj egy meta title-t és meta description-t a 'házfelújítás' kulcsszóhoz, egy olyan weboldal számára, amely professzionális házfelújítási szolgáltatásokat kínál megfizethető áron, környezetbarát megoldásokkal. A meta title legyen rövid, maximum 60 karakter hosszú és figyelemfelkeltő, a meta description legyen max 160 karakter hosszú és részletezze a szolgáltatásokat, és emelje ki az öko-barát megoldásokat."

A promptban megadott részleteknek köszönhetően a ChatGPT-nek elegendő információja lesz ahhoz, hogy létrehozzon egy olyan meta title-t és meta description-t, amelyek összhangban vannak a weboldal tartalmával és célcsoportjával.

Gyakori kérdések

A Google kifinomult módon kezeli a weboldalakon található FAQ (Gyakran Ismételt Kérdések) tartalmat. Ha a FAQ szekció technikailag jól van implementálva, például megfelelően használva a schema markupot, és tartalmilag is informatív és releváns, akkor ez a tartalom megjelenhet a Google keresési találataiban.

Ez különösen hasznos lehet, mert a felhasználók közvetlenül a keresési eredmények oldalán kapnak válaszokat a kérdéseikre, ami növelheti az átkattintási arányt (CTR) a weboldalra. Az ilyen jól megtervezett és kivitelezett FAQ szekció nemcsak növeli a láthatóságot a keresőmotorokban, de javíthatja a felhasználói élményt is, mivel a látogatók gyorsan és egyszerűen hozzáférhetnek a számukra fontos információkhoz.

A ChatGPT rendkívül hatékony eszköz lehet a megfelelő FAQ szekció összeállításában egy cikkhez vagy weboldalhoz. Pluginek, mint például a webpilot, segítségével a ChatGPT képes átnézni a Google találati listán szereplő oldalakat, valamint a Google "People also ask" szekcióját, amelyek a leggyakrabban feltett kérdések listáját tartalmazzák az adott témához.

Az így nyert információk alapján a ChatGPT képes generálni azokat a kérdéseket és válaszokat, amelyek a leginkább relevánsak és gyakran előfordulnak a felhasználók körében. Ezáltal a cikk vagy weboldal FAQ szekciója sokkal informatívabb és célzottabb lehet, növelve ezzel az oldal relevanciáját és a felhasználói élményt, valamint segítve a jobb rangsorolás elérését a keresőmotorokban.

Meglévő tartalom javítása ChatGPT-vel

Az egyik legérdekesebb módszer, amellyel a ChatGPT-t SEO célra lehet használni, az információk bevitelével és annak feldolgozásával történik, nem pedig a rendszer beépített tudásának használatával. Például, ha van egy rosszul formázott bekezdésünk, beilleszthetjük a ChatGPT-be, és kérhetjük tőle, hogy alakítsa át táblázattá vagy listává, hogy a tartalom könnyebben emészthető legyen.

Példa

"Kedves ChatGPT, alább egy rosszul formázott bekezdés található a házfelújítási szolgáltatásokról, amelyeket vállalunk. Kérlek alakítsd át ezt a szöveget egy áttekinthető és rendezett táblázattá, amely a különböző szolgáltatásokat, azok leírását és árait tartalmazza.

Szöveg: 'Felújítjuk a fürdőszobákat 500 euróért, konyhafelújítást vállalunk 1000 euróért, festés és tapétázás 300 euró, kertrendezés 200 euró, teljes házfelújítás 4000 euró.'

A táblázatban kérlek három oszlopot használj: 'Szolgáltatás', 'Leírás', és 'Ár'. Köszönöm!"

Ez a prompt egyértelmű instrukciókat ad a ChatGPT-nek, hogy milyen formában és milyen oszlopokat tartalmazzon a kívánt táblázat, így a rendszer képes lesz egy áttekinthető és rendezett táblázatot létrehozni a megadott információkból.

Íme az eredmény:

chatgpt seo table

A táblázatban euro szerepel, így érdemes még a prompt-ben megadni azt is instrukcióként, hogy milyen pénznemet használjon. Fontos, hogy mindig pontosan fogalmazzunk és specifikusak legyünk.

Végszó

A ChatGPT rendkívül sokoldalú eszköz, amely nemcsak a tartalomgenerálásban, hanem a keresőoptimalizálásban is segíthet. Az előbb bemutatott példákon keresztül láthattuk, hogy hogyan alakíthatjuk át a szöveget táblázattá, vagy hogyan segíthet a megfelelő kulcsszavak és FAQ szekció kialakításában. A ChatGPT használata új irányokat nyithat meg SEO stratégiánkban, és hatékonyan támogathat minket abban, hogy weboldalunk vagy tartalmunk jobban teljesítsen a keresőmotorokban.

 

Gyakori Kérdések

Hogyan használhatom a ChatGPT-t a kulcsszókutatáshoz?

A ChatGPT-t olyan pluginokkal, mint a webpilot, kombinálva képes a Google találati listáján szereplő oldalakat és a People also ask szekciót átnézni. Az így kapott adatok alapján segít a releváns kulcsszavak és LSI kulcsszavak kiválasztásában a cikkhez vagy weboldalhoz.

Hogyan segíthet a ChatGPT a tartalom formázásában és strukturálásában?

A ChatGPT képes átalakítani a szöveget különböző formátumokba, például listákká vagy táblázatokká, hogy a tartalom könnyebben érthető és olvasható legyen. Egyszerűen beillesztheti a szöveget és kérheti, hogy alakítsa át a kívánt formátumra.

Lehet-e használni a ChatGPT-t a meta title és meta description generálására?

Igen, a ChatGPT-vel specifikus promptok segítségével könnyedén generálhatóak meta title-ök és meta description-ök egy adott témára vagy kulcsszóra, ami elősegíti a SEO teljesítmény növelését.

Hogyan tudok a ChatGPT-vel FAQ szekciót létrehozni a weboldalamon?

A ChatGPT képes átnézni a Google találati listán szereplő oldalakat és a People also ask szekciót, így könnyen összeállíthatja a tökéletes FAQ kérdéseket az adott témához. Pluginek, például a webpilot, használatával automatizálható a folyamat, segítve ezzel a tartalom relevanciájának és az átkattintási arány növelését.

Írj kommentet

Jelentkezz be, ha kommentet szeretnél írni.